Going East (NL)

Hier vind je ons (Carina & Robin) reisverslag van 04 september 2004 tot en met 24 december 2004. Robin heeft zijn verslag van de dagen hierna gepost.
De nasleep Paklijst

donderdag, november 11, 2004

Phnom Phen (Cambodja)

You wrong, you fine, ten dollars

Wakker worden in de stad die ooit in het bezit was van een van de meest verschrikkelijkste mensen die hier op aarde hebben rondgelopen, Pol Pot. Vandaag maar eens gaan uitzoeken wat ie heeft nagelaten en na de Ankor Wats (die volgen over een week of zo) is dit het meest kenmerkende voor de historie van Cambodja.

Brommer gehuurd en op weg. Eerst even naar de bank, riels trekken met de credit card, ATM's kennen ze niet hier. Maar je kan alleen dollars krijgen, vervolgens kun je ze omwisselen (kosteloos) voor de riel, raarrr. Maar op zich niet nodig, de dollar is hier net zo gewoon als de riel.
Met riels op weg naar de Killing Fields, de massagraven waar de rode Khmer zijn gevangen achterliet.

Maar links en rechts afslaan blijkt beperkt in PP. We moesten links af, wel gek inderdaad dat we de enige waren. Of we willen afstappen. Gebarentaal maakte duidelijk dat de politieagent het niet tollereerde dat we daar afsloegen, zijn engels sprekende collega komt erbij:
You wrong, you fine, ten dollars
. De brommerverhuurder had ons echter al het hele verhaal voor gedaan. Zeggen dat we niet meer dan $1 willen betalen en hij vraagt dan hoelang we in PP zijn, 4 dagen zeggen. Als hij drijgt met het politiebureau, even zijn naam en nummer noteren, dan laat ie je zo gaan. Maar zover hebben we het niet laten komen. Hij ging zelf al afdingen naar $5, en vroeg hoelang we in PP waren. Ik zei dat we hier al 4 dagen waren, geen $'s in bezit hebben, maar dat ik hem wellicht blij kan maken met 10 riel, $2,5. Hij kijkt even naar z'n collega en accepteerd het. Een bonnetje wilde hij me niet geven... Volgende keer moet het voor $1 lukken.

De killing fields bestaan inmiddels niet meer uit verspreide skeletten, de kuilen zijn wel gebleven. In het midden een monument van zo'n 6 meter, opgebouwd uit schedels, gerangschikt naar leeftijd, beginnend bij 15..........Indrukwekkend en afschrikwekkend

Terug naar PP, S21, de gevangenis waarvandaan de rode khmer ze naar de killing fields bracht. De kaal schoolgebouw omgetoverd tot kleine houten en stenen cellen. Foto's van martelingen, alle gedetineerden, kinderen, vrouwen, mannen. De rode khmer (rood staat voor communisme, khmer is de bevolking hier) had alles zeer goed gedocumenteerd, waardoor alle gruweldaden makkelijk te bewijzen zijn. Zoals de 2 miljoen doden, de wijze waarop (kogels werden gespaard), wat voor soort mensen (alles wat een beetje gestudeerd had of een buitenlandse taal sprak) en de verspreiding, iedereen werd nar het platte land gestuurd. Maar de berechting verloopt volgens mij niet helemaal naar wens. Gevolg nu is dat 50% van de bevolking onder de 18 is en de verstedelijking hier weer opnieuw moet beginnen.

Relaxen bij het meer, film kijken vanuit de hangmat. De verschrikkingen van vandaag hebben echter ook een tegenpool. Cambodja bestaat uit een schitterend landschap, en relaxte en aardige bevolking, en tempels zoals we die nog nooit hebben gezien (zeggen ze, maar ben benieuwd, we hebben Inca's al eens bezocht).

Free counter and web stats